Tårer
I dag løber tårerne ud af mig
De sprøjter afsted som et gigantisk vandfald, der bare må ud og søge nye veje. Finde nye indtryk i jorden, i havet og i luften. Hvad er det mon, de vil møde? Bliver de mon drukket af en maraton løber, der kæmper for sin sejr? Bliver de mon drukket af et tørstigt barn, der kæmper for overlevelse? Bliver de måske til nogens regnvejrsdag? Eller bliver de mon drukket af det elskende par efter deres smukke elskov? Jeg ved det ikke. Det er uforudsigeligt som så meget andet.
Hvorfor kan jeg ikke holde dem inde, de tårer? Hvorfor lever de ligesom deres eget liv? Og skal de ikke bare have lov til det? Hvorfor stille spørgsmål til deres eksistens? Er det mon dem, der giver os nyt liv? Er det mon dem, der skubber på håbets eksistens? Dejligt med nogle tårevædede filosofiske tanker.
Tilbage til virkeligheden og fakta. Hvad siger forskningen egentlig om tårer? Kan jeg mon der finde dybere svar?
7/8 får det bedre af at græde, når disse opstår på baggrund af følelser. En mulig forklaring kan være, at kroppen herved får udskilt kemikalier heriblandt stresshormoner. Når disse er udskilt, så kommer kroppen igen i balance.
Vi bliver gladere, når vi har grædt, da der udløses hormonerne oxytociner, som er kendt for at være kærlighedshormonet, der udløses i hjernen under forelskelsen – altså er det med til at skabe en tættere kontakt til andre mennesker. Vi viser vores sårbarhed – vi virker mere imødekommende.
Det er også interessant, at der i tårer findes et endorfin, der reducerer smerte.
En ekstra gevinst ved at græde er, at vi forbedrer vores syn. Der udskilles nemlig en del af enzymet lysozym ved gråd, som nedbryder bakterier i øjnene. Herudover forbygges det, at slimhinderne udtørres.
Kvinder græder hyppigst og i længst tid. Jeg tænker, at det har været mest acceptabelt for kvinder at græde i det offentlige rum, da det har været fint foreneligt med at være ”det svage køn”. Men rent kønshormonelt findes der også en forklaring herpå. Det mandlige kønshormon testosteron hæmmer gråd, mens hormonet prolaktin, der har betydning for dannelse af brystmæl, virker fremmende for gråd. Kvinders gråd har i øvrigt en libidodæmpende effekt i forhold til mænds seksuelle ophidselse……
Lad tårerne flyde – det afhjælper stress og gør dig mere social.