Barndom
Nu, hvor min yngste er flyttet fra reden, og jeg rigtig har tid til at følge med i, hvad der sker indenlands og ude i den store verden, ja så går mine tanker tilbage til min egen trygge barndom, hvor verden så helt anderledes ud. Ikke nok med, at der bliver stillet højere krav rent uddannelsesmæssigt til de unge i dag, ja så bombarderes de også med krav om stillingtagen til så mange andre ting.
Som barn var jeg ikke på på samme måde, som tidens børn er i dag. Ingen stress pga. mobiltelefoner, Facebook og nyheder døgnet rundt. Jeg var aktiv på en helt anden måde der i vores forstad til Århus – ja med bolle å🙂
Vi var børnene fra Blokken. Vi holdt sammen mod de andre Blok-børn. Vi legede Sparke til bøtten, Stikbold MED en stor spytklat, Jeg melder krig mod…, marmorkugle og glaskugle leg på kloakdækslet, hop i sjippetov, hinkestensleg, Tag den ring og lad den vandre, elastikleg, Kaffen er varm kaffen er kold, rulleskøjteløb langs parkeringspladsen (regulerbare, så vores sko passede til dem), skøjteløb på dammen helt uden voksenopsyn, og man huskede lige at passe på, hvor isen var tynd, for dammen var jo bundløs! (var man heldig havde man et par nye hvide i kunstlæder, ellers havde man et par, man havde arvet). Der var også yoyoer og klik-klakkere (gjorde sindsygt ondt, hvis de ramte ens fingre – vel egentligt et potentielt mordvåben!) . Vi byttede glansbilleder og klistermærker, og vi fik også cyklet en del…bare cykle rundt og se, hvad der skete rundt omkring – cyklen havde man højst sandsynlig også arvet, OG der var ingen gear eller håndbremse på, men MED dynamolygte! Cykelhjelmen hørte dengang fremtiden til. Var vejret ikke til andet, OG når vi var på ferie ved vores bedsteforældre, ja så spillede vi Yatzy, Matador, forskellige kortspil, og vi farvelagde den ene malebog efter den anden. Vi legede også gemmeleg både inde skabene og under sengene.
Vi kunne selv finde ud af det – ingen pædagoger eller lærere, der kom med forslag til vores lege – vi kunne HELT selv.
Sport kunne vi også gå til. Der fandtes så ingen kæmpe trampoliner og nymodens gymnastikredskaber. Jeg gik til Jazz-gymnastik i den kolde gymnastiksal på skolen. Vi havde altid gymnastikdragt på, OG gymnastikskoene var enten hvide eller sorte. Bagefter badede vi i halvkoldt vand – ALLE badede HVER GANG. Det med badet galt også, når jeg trænede og spillede kamp i håndbold- Vi trænede i øvrigt i mange år i en boblehal – det kunne være koldt, når vi gik fra klubhusets TO omklædningsrum ud i det fri for at gå ind via boblehallens svingdør. Havde det regnet, skulle man lige passe på, at man ikke gled langs banens røde belægning, der kunne give brandsår, for så var der helt sikkert vand langs det yderste af banen. Der var altid fyldt op på tilskuerpladserne – der var nu heller ikke særlig meget plads på de bænke, der stod langs med banen. De var pakket godt ind på bænkene, de tilskuere, når der var koldt udenfor🙂. Vi købte selv vores klubdragt, og vi overlevede uden en vanddunk – lidt koldt vand fra klubhusets eneste toilet, hvis vi kunne nå det i pausen. Til vores udekampe blev vi fragtet i forældres biler. Var der ikke biler nok, ja så sad vi godt proppet på bagsædet – der var jo ingen seler, så der kunne være plads til en del deromme🙂. Klubdragten, knæbeskyttere og håndboldskoene var enten fødselsdagsgaver eller julegaver. Vi trænede nødvendigvis ikke i tøj af noget kendt sportsmærke. Jeg kan huske, at jeg en gang fik et par Puma håndboldsko i julegave. De var VILDT flotte, de var gule🙂.
Jeg gik også til spejder. Jeg gik selv derhen og hjem igen. Det var ret uhyggeligt at gå gennem området ved den udtørrede mose HELT uden belysning!
Når jeg gik i skole – ja, jeg GIK HELT SELV, så skulle jeg igennem en tunnel, der slet ikke var overbroderet med graffiti! Min mor forbød os at cykle i skole, for tænk, hvis nogen så ville pifte min gearløse arve-cykel🙂.
Jeg fik dog lov til at cykle til dans, som foregik i forsamlingshuset. Ofte fik vi 1 krone med, som vi kunne snolde for på vej hjem ved den LILLE købmandsforretning, som lugtede af gammel mand – indelukket og røget. Så købte vi Polo eller Spunk. Vi cyklede i øvrigt altid på fortovet…det var nok mest sikkert, selvom jeg en gang kørte direkte ind i en lygtepæl🙂. Jeg husker i øvrigt, at det kun var til det årlige afdansningsbal, at pigerne havde kjole på. Mødrene havde højst sandsynlig selv stået for kjole-kreationen.
Når vi var i biografen foregik det oftes i forsamlingshuset – der har jeg godt nok set en del Soldaterkammerater film. Senere fik vi en lille biograf i byen. Der var vel højest plads til 30 mennesker i den eneste sal, den bestod af.
Der var én tv kanal i vores hjem – DR. Nuvel så vi Tv avisen og Tv aktuel, men det var sammen med vores forældre. Og jo, vi kunne også blive bange, når der kom uhyggelige nyheder. Men dem var der slet ikke så mange af som i dag. Jeg husker tre ting fra Tv avisen (KUN tre), som gjorde mig bange. At dø af kræft, at der skulle komme en atomkrig, OG at ham øksemorderen, der var sluppet ud fra et sjællandsk fængsel skulle komme og slå mig ihjel. Da jeg slet ikke kunne falde i søvn, fordi jeg troede, at ham øksemorderen kunne brage ind ad min dør der midt om natten, fik min far beroliget mig ved at forsikre mig om, at øksemorderen ikke kom til jylland, og da slet ikke op på 2.sal i den blok, vi boede i🙂.
Ellers husker jeg børneprogrammerne Kikkassen med Ingrid og Lillebror, Kaj og Andrea med Poul Kjøller og Kjeld Nørgaard og selvfølgelig Jørgen Clevin, der klippede og klistrede i et væk. Tv serier var der få af - Huset på Christianshavn var et hit. Der var ikke så meget sport i tv den gang. Da jeg kommer fra en sportsfamilie, ja så så vi både speedway, fodbold, håndbold, badminton og tennis, når det var på programmet.
Mobning fandtes ikke den gang. Vi kendte i al fald ikke ordet, og der var ingen lærere indblandet, når der var nogen, der fik bank på vej hjem fra skole – så kunne de ligesom bare lære det. Lære at makke ret og indordne sig. Lærerne havde vi respekt for. Vel ene og alene, fordi vi var opdraget til det. Om det så var for min nymodens klasselærer, der ret tit var syg om mandagen, fordi (sagde rygtet) han skulle sove hash rusen ud, eller det var for min historielærer, der bad os læse fra side til side der i STILHED, mens han sad med det ene øre tæt opad kaldeapparatet, hvor han kunne høre radioavisen, mens han røg sin cigar.
Der var få dagplejere og kun én børnehave, der hvor jeg boede. Der var ingen SFO på skolerne, for der var rigtig mange hjem, hvor det kun var faren, der var udearbejdende. Der var et enkelt fritidshjem, hvor man skulle skrives op, for der var kun få pladser. Jeg var med på den første årgang, der gik i Børnehave klasse på min skole. Der var 2 klasselokaler. Da vi var en stor årgang….faktisk 6 klasser, ja så gik vi der på 3 forskellige tidspunkter af dagen. 1. hold kl. 8 – kl. 11, 2. hold kl. 11-14, og så 3. hold, hvor jeg var på, kl. 14 – kl. 17. Det var rigtig hyggeligt at gå i Børnehave klasse. Vi havde vores egen skolegård med moderne legefaciliteter. Indenfor var der legesager, og hver 14.dag, så var der to elever, der fik lov til at lave deres helt eget mad i køkkenet, der var i lokalet – jeg kan huske, at jeg lavede kartoffelmos og millionbøf sammen med en klassekammerat🙂
Til børnefødselsdagene var vi kønsopdelte, så jeg kender kun til pigefødselsdagene. Forinden fik vi en flot invitation i en kuvert. Fødselsdagene foregik i private hjem, og vi enten gik eller cyklede selv derhen. De varede fra kl. 14- kl. 17, og vi fik boller og kagemand med slik på, efter fødselaren havde åbnet sine gaver, som oftes var 5 kr., som var klistret fast på et kort. Dertil fik vi én sodavand…i flaske….med sugerør. Herefter fandt vi selv på forskellige lege. Vi legede ofte Den som flaskehalsen peger på. På et tidspunkt kaldte fødselarens mor på os, for så skulle vi afslutte med trefarvet is, vafler og én sodavand hver. Det var lidt udsædvanligt for min klasse, at vi var til én fælles fødselsdag om året. Det var ved dyrlægens datter, og de var vist ret rige, for vi kunne alle være i deres have OG i deres indendørs swimmingpool🙂.
I de større klasser var man i dansk og matematik inddelt efter evne – på Grundkursus eller på Udvidet kursus. Der fandtes ingen uddannelsesplaner, vi skulle udfylde i Folkeskolen. Var man klog nok, så kom man på gymnasiet – der var der så kun 6, der var fra min klasse ud af 26 elever. Her gik man så på enten den sproglige eller den matematiske linie. Ellers kom man i 10´ende og derfra enten på EFG eller HF.
Jeg husker, at det var slemt, hvis man fik lus. De børn blev der set ned på. Det var i forvejen sølle stakler, der nok ikke kom i bad ret tit. På min skole, hvor vi var over 600 elever, var lus i øvrigt en sjældenhed – de lever så i bedste velgående i dag blandt mange velsoignerede børn🙂.
Børnelokkere var alle vi børn bange for. Vi anede bare ikke, hvad de egentlig gjorde udover at lokke børn med slikkepinde….pædofil, nej det ord var ligesom ikke opfundet den gang i vores verden.
Som barn vidste vi godt, hvordan man fik børn – den viden gik vel fra mund til mund, for det var ikke rigtig noget, vi talte om derhjemme. Ordet sex blev vi først vidende om op i teenageårene. Det var først dèr, at en kejtet sundhedsplejerske viste os, hvad et kondom var.
Jeg mindes ikke, at jeg vidste, hvad en psykolog faktisk lavede, udover at det var sådan en, som sindsyge mennesker gik til behandling ved. Der var ingen skolepsykolog på min skole. Jeg mindes ikke, at børn og unge var deprimerede – ej heller, at de skar i sig selv. ADHD, ADD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom og fødevareallergi, var også ukendte diagnoser for os. Vi kastede i øvrigt heller ikke sten ned fra motorvejsbroer. Der var dog børn, der rapsede i butikker og nogle gik på æblerov i folks haver.
Det er ufatteligt hvor meget, der er sket siden den gang. Der er sket så mange fantastiske fremskridt indenfor mange områder over en forholdsvis kort periode. Dog misunder jeg slet ikke børn og unge af i dag. Jeg er glad, fordi jeg fik lov til at vokse op i en lille verden, der var mere overskuelig og mere tryg🙂